dissabte, 10 de novembre del 2007

Beat Esiqui Josep (Baldomer) Margenat Puigmitjà





Nasqué a Salt, al barri de Sant Antoni, el 4 de juliol de 1897. Ingressà en el Noviciat Menor de la Salle a Hostalets el 23 de març de 1911. Va passar al Noviciat de Bujedo (Burgos) on va rebre l'hàbit religiós i el nom d'Esiqui Josep el 3 de febrer de 1913.
Exercí el seu ministeri a l'escola de la Salle de Salt. Al cap de poc emmalaltí i hagué d'anar a recuperar-se a Llívia. Posteriorment fou destinat dos anys a Limoux (França). El 1922 el seu destí va ser Fortinell, a Fortià (Girona). Allà es dedicà durant catorze anys a feines manuals, en servei a la comunitat. Va ser un religiós de conducta exemplar, servicial, molt treballador i pietós, i tenia una fe viva i profunda en la Sagrada Eucaristia, que es manifestava en el seus actes d'adoració.
Quan va esclatar la guerra, les autoritats locals oferiren vehicles per traslladar els religiosos de Fortinell a França. El beat Esiqui Josep va preferir quedar-se per vetllar per la casa. Al cap de poc, els milicians van saquejar-la i mataren al sacerdot. El beat Esiqui fugí i s'ocultà a Figueres. Més tard, amb l'ajuda del seu germà, va anar a Salt i es refugià a casa seva.
El 31 d'agost va anar al consolat francès per sol·licitar passaport per anar a França com a veremador, però no li concediren. El dia següent al vespre, el Comitè de Salt va sorprendre al beat Esiqui i al seu germà. L'endemà, 2 de setembre de 1936, van ser duts a Orriols. Allà feren baixar del cotxe al beat Esiqui i l'afusellaren poc després a Camallera. Tenia 39 anys.